De Kunst van het Onderhandelen: 7 Tips bij het Kopen van een Huis

Het kopen van een huis is vaak een van de belangrijkste beslissingen uit je leven. Vaak staat bij de verkoop van een huis de verkoopprijs nog niet volledig vast en is er ruimte voor onderhandeling. Om ervoor te zorgen dat jij je hoofd koel houdt in dit overweldigende onderhandelingsproces hebben we 7 cruciale tips voor je om ervoor te zorgen dat jij je droomhuis binnen jouw budget kunt kopen.

1. Start met een grondig marktonderzoek

Voordat je start met het onderhandelingsproces is het belangrijk om jezelf te verdiepen in de lokale vastgoedmarkt. Voor een paar euro kun je online de koopsominformatie opvragen van verkochte huizen binnen een bepaald postcodegebied. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de waarde van het huis waar je een bod op wilt doen.


Daarnaast geef je een geïnformeerde en serieuze indruk wanneer je de koopsominformatie verwerkt in je argumentatie over je bod, wat zorgt voor een sterke onderhandelingspositie.


2. Bepaal je maximumprijs

Het bepalen van je maximumprijs is een cruciale overweging die je voorafgaand aan het onderhandelingsproces moet doen. Je bepaalt je maximumprijs op basis van je financieringsvoorbehoud en je overige budget. 


Door voorafgaand aan het onderhandelingsproces voor jezelf een maximumprijs in te stellen zorg je ervoor dat je stevig in je schoenen blijft staan. Door een duidelijk budget vast te stellen zorg je er ook voor dat je niet te snel gehecht raakt aan huizen die waarschijnlijk boven jouw maximumprijs uit gaan komen.


3. Speel in op de motivatie van de verkoper

Is er een scheiding in het spel? Of heeft de verkoper financiële problemen? Tijdens het onderhandelingsproces kun je jezelf een streepje voor geven door te achterhalen wat de reden is van de verkoop van het huis. Wanneer de verkoper bijvoorbeeld snel van het huis af wil, kun je hierop je voorwaarden aanpassen om zo een aantrekkelijker bod te kunnen doen. 


4. Wees flexibel in je voorwaarden

Wanneer je flexibel bent in je voorwaarden maakt dit het bod aantrekkelijker voor de verkoper. Je kunt hierbij denken aan het overnemen van bepaalde kosten, een flexibele overdrachtsdatum of het laten vervallen van bepaalde voorbehouden. Vooral wanneer de verkoper bepaalde unieke behoeften of voorwaarden heeft, is het enorm gunstig wanneer je hieraan kan voldoen.


5. Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is een investering die van onschatbare waarde is. Vooral bij een grote investering zoals een huis is het handig om iemand te hebben met de nodige ervaring en kennis. 


De aankoopmakelaar heeft niet alleen veel ervaring met onderhandelen, hij beschikt ook over veel kennis van de huidige markt en blijft met een objectieve blik handelen. Door hun ervaring met onderhandelen kunnen ze een geschikte strategie met je opstellen en zorgen voor de meest gunstige deal.


6. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

Een bouwtechnische keuring biedt inzicht in de gebreken van de woning waar je een bod op uit gaat brengen. Het wordt uitgevoerd door een onafhankelijke bouwkundige die je als koper zelf mag kiezen. 


De bouwkundige kijkt bijvoorbeeld naar eventueel houtrot, asbest en de kwaliteit van de funderingen. Op basis van zijn bevindingen geeft hij advies over het eventueel te verrichten onderhoud. Wanneer er bijvoorbeeld kostbare reparaties nodig zijn, kun je dit gebruiken bij de onderhandeling of kun je vragen of de verkoper de reparaties voor de overdracht uitvoert.


7. Weet wanneer je moet kopen (en wanneer niet)

Het is begrijpelijk dat je enorm enthousiast kunt raken van een huis die aan al je eisen en wensen voldoet. Maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je je moet terugtrekken van een onderhandeling. Blijft de koper onredelijk tijdens de onderhandelingen? Of overschrijdt hij je maximumprijs? Wees te allen tijde bereid om je terug te trekken. Er komen nog genoeg kansen om de sleutel van jouw droomhuis te bemachtigen.


We hopen dat je door dit artikel met meer kennis en vertrouwen het onderhandelingsproces in gaat.


Mocht je nog vragen hebben, dan mag je gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen om hierover te sparren. Zo kunnen we je advies op maat geven.


Bij Next Move Makelaars kun je terecht voor het verkopen, aankopen, verhuren en taxeren van uw woning. Ons werkgebied is gelegen tussen: Eindhoven - Tilburg - Waalwijk - 's-Hertogenbosch - Zaltbommel - Tiel en Oss. 


Ga jij Next Move Makelaars inschakelen? Dan stel ik me alvast even voor: 


Ik ben Frank Reede, makelaar en eigenaar van Next Move Makelaars. Het verkopen, aankopen en verhuren van woonruimte en mensen daarmee blij maken is een prachtig vak om te doen. 


Na ruim 20 jaar ervaring in de makelaardij in Tilburg en 's-Hertogenbosch ben ik medio 2020 gestart met een eigen makelaarskantoor: Next Move Makelaars. Met een klein team van professionals zorgen wij voor de verkoop, aankoop en verhuur van je woning.